פיתוח מיומנות ההקשבה למען שיפור המודעות העצמית על פי האוניברסיטה הקוסמית
מהי מודעות עצמית? נילי בכר לפי האוניברסיטה הקוסמית , אנשים בעלי מודעות עצמית גבוהה יודעים מה הם מרגישים, חושבים ורוצים. הם מצליחים לתרגם את זה להתנהגות ומערכות יחסים מתוך התחשבות ורגישות לסביבה.
על פי לוהאריה , מייסדת האוניברסיטה הקוסמית, אחד הדברים הראשונים שנלמדים במסגרת הקורסים השונים הוא החשיבות שביכולת להקשיב. הקשבה היא המיומנות המהותית והראשונה בתהליך פיתוח המודעות העצמית.אז מהי באמת מודעות עצמית? למה היא חשובה והאם היא באמת איכות שאפשר ללמוד ולשפר?
כדי להסביר מהי מודעות עצמית, ועל הקשר שלה להקשבה, נפגשנו לראיון עם לוהאריה.
לוהאריה, לתפישתך ולתפישת האוניברסיטה הקוסמית, מהי בעצם מודעות עצמית?
לוהאריה: מודעות עצמית היא בראש ובראשונה, היכולת שלנו להבחין כי מתקיימים בתוכנו כוחות שונים המשפיעים עלינו ולזהות מהם הכוחות הללו וכיצד הם מפעילים אותנו.
בנוסף מודעות עצמית מקנה לנו יכולת להבדיל את העצמי מן הסביבה – משמע זוהי יכולת להבדיל בין הנורמות, הציפיות והכוחות המופעלים עלינו מבחוץ, לבין העולם הפנימי שלנו.
המודעות העצמית מאפשרת להיות בערות ותשומת לב למתקיים בעולם הפנימי שלנו: המחשבות, הרגשות והרצונות האותנטיים, וגם להבין איך הכוחות הללו מתרגמים למעשים.
המודעות והיכולת להבדיל בין העצמי לבין הסביבה, מאפשרת לנו להיות ערים וקשובים לכוחות הפועלים הן בתוכנו והן מחוצה לנו.
זהו מצב שבו אנו מסוגלים להתבונן על העצמי, לפענח את הנפש, ללמוד את החוזקות והחולשות שלנו, לזהות ולהבין מה מתחולל בתוכנו. כאשר לומדים למפות את האישיות ואת הכוחות המניעים את הנפש, ניתן לגלות מה נמצא מתחת לדחפים האוטומטיים.
בעקבות כך, ניתן גם להתבונן על הכוחות המתקיימים בסביבה שבה אנו חיים.
על תכתיבים והתניות חברתיות, על לחצים וציפיות שמופנים כלפינו בחיי היומיום. אלו כוחות שלרוב, מבלי שמתקיימת מודעות לכך, מעצבים את העולם הרגשי והרעיוני. הם משפיעים על הרצונות, ולאו דווקא מחוברים לעצמי האותנטי.
זאת אומרת שלפי האוניברסיטה הקוסמית, מודעות עצמית היא הבסיס על מנת להתחיל לזהות מאיפה אנחנו פועלים וכיצד אנחנו מונעים בחיים?
לוהאריה: כן. הדבר מאפשר לא לפעול באופן אוטומטי המונע על ידי דחפים נפשיים ותגובות אינסטינקטיביות אשר לרוב הינן נטולות מודעות.
פיתוח המודעות, הופך את ההתנהלות האישית לערה ויזומה. נילי בכר הוא מעביר בהדרגה את המשקל מאינסטינקטים ודחפים, אל מחשבה תבונית. זוהי מחשבה הרואה את הקשר בין בחירה, לבין התוצאות וההשלכות שלה.
כלומר, היכולת לזהות ולהבין את הכוחות הפועלים מאפשרת לזהות את הסיבה והמסובב. סיבה היא "גורם" המניב תוצאה כזו או אחרת, ו"המסובב" הוא התוצאה שנתקבלה. בכך מתאפשר לו להתבונן מבעד לגלוי והמודע, על הסמוי והתת מודע.
בכך המודעות העצמית פותחת שער לעולם הפנימי והאותנטי של כל אחד ואחת.
בנוסף, ככל שהמודעות העצמית גדלה ומתפתחת, כך ניתן לפתח יכולת לעבד מידע ורעיונות מופשטים המצויים בתודעה שלנו ולתרגם אותם באמצעות המחשבה, המוח, הרגש והגוף, לרעיונות ברי יישום בחיים הגשמיים היומיומיים.
מודעות הינה מיומנות, אשר ניתן לפתח אותה.
באמצעות מחויבות להתבוננות סבלנית הבונה ומעודדת מצב שאני קוראת לו ״הכרה-פעילה״.
זהו מצב שבו מתנהלים בחיי היומיום מתוך ערות לכוחות הפועלים אותם תיארתי.
על מנת לשפר את המודעות העצמית וההכרה הפעילה נדרש תהליך של התפתחות אישית וטרנספורמציה אותו ניתן ליצור במגוון דרכים.
בתהליך ההתפתחות האישי שאליו מכווינה האוניברסיטה הקוסמית, ניתן להחשף להיבטים חדשים של העצמי וללמוד להעביר יותר סמכות אל העצמי האותנטי ולאפשר לו להוביל את הבחירות השונות בחיי היומיום.
את התהליך ניתן להתחיל על ידי מספר שלבים פשוטים, אשר יכולים להניב כבר בתחילתם שיפור משמעותי באיכות החיים ובתחושות הפנימיות. עם זאת, חשוב לזכור שתהליכי התפתחות דורשים זמן, רצינות והשקעה. אני ממליצה לכם לאורך הדרך להיות סבלניים ולהתמיד, מכיוון שלחיות חיים שיש בהם מודעות עצמית מאפשר קיום שיש בו רווחה ומימוש עצמי.
הצעד הראשון לפיתוח המודעות העצמית על פי לוהאריה, מייסדת האוניברסיטה הקוסמית
לוהאריה: הצעד הראשון בתהליך, הוא פיתוח הקשבה שהיא בראש ובראשונה פנימית.
אני קוראת לזה ״אמנות ההקשבה המודעת״.
אנחנו רגילים להתייחס להקשבה כמיומנות בסיסית שכל ילד מכיר. אך במרוץ החיים, פעמים אין ספור, זה פשוט לא קורה. אנו נעים בצורה אוטומטית ולא עוצרים לרגע על מנת באמת להקדיש תשומת לב, ובכנות להקשיב לעצמנו.
חישבו על שאלות כמו: מה שלומי כרגע? איך אני מרגיש או מרגישה היום? נילי בכר מה אני חושב או חושבת? מה אני רוצה להשיג היום? נילי בכר ובכלל, מה משמעותי לי בחיים? נילי בכר
סביר להניח שכשניגש לשאלות האלה, רובנו נגלה שהתשובה לא תמיד ברורה לנו.
למשל לשאלה כמו "מה שלומכם?״ – כנראה שהרוב יענו תשובה אוטומטית כמו ״הכל טוב״ או ״סבבה״ או ״נקווה לטוב״.
כנראה שגם כמה מהקוראים יגלו כרגע שהם לא יודעים לענות בבירור מה שלומם היום.
בתוך מירוץ החיים שלנו ישנן הסחות דעת רבות שמקיפות אותנו מכל עבר. משימות ומטלות, טרנדים ואופנות, חדשות וערוצי מדיה שונים, רשתות חברתיות.
גם אנשים אחרים, כמו חברים ובני משפחה, כולם מתחרים על תשומת הלב שלנו, ופעמים רבות לוכדים את הקשב שלנו.
זה מגיע לעיתים למצב שאנחנו כל כך עסוקים בהקשבה למה שמחוצה לנו, עד שאנחנו מתקשים להתרכז בדבר אחד או לשמוע את עצמנו.
אפשר לומר די בבטחה שבתחילת המאה ה-21 האנושות מוצאת את עצמה במה שאפשר לאפיין כהפרעת תקשורת אישית וקולקטיבית.
זה קורה ברמה החיצונית עם ההיחשפות המתמדת לבליל של מידע וגירוי של החושים. עומס שמשפיע על הרגלי הצריכה שלנו, על הדעות ותפישת העולם, על הרגשות שלנו ועוד.
וזה קורה גם ברמה הפנימית, המושפעת מהזדהות עם תכתיבים חברתיים ונורמות, עם תפישות לגבי מה מקובל וראוי, צורך לרצות את הסביבה ועוד.
הפרעות התקשורת הללו והרעש המתמיד שקיים בתוכנו ומחוצה לנו, מובילים פעמים רבות להרגל לפנות כלפי חוץ בתגובתיות.
הם משבשים את היכולת לקיים תקשורת פנימית פשוטה, לקיים ערות לשיח הפנימי שמתקיים בנו, ולכוחות הפועלים בפנימיות שלנו ומשפיעים על התנהלותנו.
להקשיב ולהבין את המחשבות, הרגשות והרצונות, שמתרגמים בסופו של דבר למעשים שלנו. לתקשר עם עצמנו ולהפנות כלפי עצמנו דיבור חיובי ומעודד, מילים של אהבה .
כלומר כל אלו מנמיכים את המודעות העצמית, שהיא כל כך מהותית לקיום החיים שלנו. נילי בכר
למה בעצם "אמנות ההקשבה המודעת"?
אחד הדברים שאנחנו מלמדים באוניברסיטה הקוסמית הוא שהקשבה היא אמנות. כלומר, זוהי מיומנות נרכשת, שמאפשרת לנו:
- ראשית ולפני הכל – לפנות פנימה ולהקשיב.
- לפתח תקשורת פנימית, שמסייעת לנו להתנתק מן הרעש המצוי בתוכנו ומחוצה לנו.
- לבודד את המרכיבים המסיטים והמפריעים.
- לזהות את הכוחות הפועלים שמניעים אותנו בחיים.
- להבחין, אם הם נובעים מהעולם הפנימי שלנו או מכוחות שהינם חיצוניים לנו.
בכך מתאפשר לנו יותר ויותר ליצור התנהלות מודעת בחיינו ולפתח את המודעות העצמית.
ההקשבה פנימה מחברת אותנו לרצונות האותנטיים שלנו, להכוונה של הקול הפנימי שלנו, המהווה מעין מצפן שמראה לנו את הדרך. המצפן מחבר אותנו לעצמי האותנטי שלנו, שפעמים רבות מבקש דברים שונים מההרגלים שלנו, התכתיבים החיצוניים או הנורמות המקובלות.
הקולות הפנימיים שקיימים בתוכנו יכולים לבטא גם ספק עצמי, חשש או רתיעה. הלמידה להקשיב לעצמנו, לרצונות שלנו, מאפשרת ליצור אומדן עצמי ולהתחיל ליצור סדר בפנימיות שלנו. זו מיומנות של ניווט בין הקולות הפנימיים השונים, על מנת לרתום אותם לטובת בחירות ומסלול מיטבי שנרצה ליצור בחיינו.
ומה לגבי הקשבה לסביבה? האם ההקשבה הפנימית לא באה על חשבון ההקשבה לסביבה או יוצרת חוסר רגישות לסביבה?
לוהאריה: בדיוק להיפך. אחת ההבנות המרכזיות שאנו מלמדים באוניברסיטה הקוסמית היא ש״הרמוניה פנימית מובילה להרמוניה עם האחרים״.
כלומר, פיתוח מודעות עצמית המאפשר להיות נאמנים לעצמנו וליצור הרמוניה בתוכנו, הדבר יוביל ליכולת לקיים יחסים יותר הרמוניים עם הסביבה.
כאשר אנחנו מפתחים הקשבה ערה ומודעת לעצמי, אנחנו מתחילים להיות רגישים ומחוברים לעוד ניואנסים וקולות פנימיים בתוכנו.
המיומנות הזו מובילה אותנו גם לפתח גם יכולת הקשבה לאחר. זוהי יכולת להקשיב למנעדים שהאחר מבטא, לדעות מגוונות, רעיונות שונים ורצונות הייחודיים לאחר.
ולסיכום, תרגיל לקוראים מאת האוניברסיטה הקוסמית: פיתוח ההקשבה הפנימית
קחו רגע לעצמכם, תנשמו עמוק, בשלב הזה אתם יכולים לבחור נושא מסוים בחייכם. זה יכול להיות החלטה שצריך לקבל, חיי המשפחה, הזוגיות, העבודה, המימוש העצמי. אתם יכולים גם פשוט לעשות את התרגול באופן כללי.
שלב 1: הקשבה לרצון
שאלו את עצמכם (כלפי הנושא שבחרתם או האופן כללי):
בהינתן מצב בו אנחנו מנותקים מהצורך להתחשב בנורמות, במה שמקובל, מציפיות של אחרים- וגם מתפישה עצמית על מה אפשרי ולא אפשרי .
מהו הרצון האותנטי שלי בתקופה הזו?
מה אני הכי רוצה ליצור בחיי בתקופה הנוכחית?
שלב 2: הקשבה למחשבות
אחרי שזיהיתם את הרצון כתבו אותו לעצמכם, והמשיכו לשאול:
אילו מחשבות עולות לי ביחס לרצון?
האם הן שליליות או חיוביות?
האם מתעוררת בי סקרנות או רתיעה?
ספק עצמי או אמונה וביטחון בעצמי?
שלב 3: הקשבה לרגשות
אילו רגשות עולים לי?
האם אני מזהה פחד או רגש שלילי?
האם אני מזהה אמונה בעצמי ורגש חיובי?
האם הלב שלי נפתח לרצון או שעולה בי כיווץ?
שלב 4: דיאלוג פנימי
בחרו קול חיובי וקול שלילי – והתחילו ליצור שיחה ביניהם:
זהו כיצד הקולות החיוביים יכולים לסייע לקולות השליליים שעולים בכם ולתמוך אותם.
שלב 5: עוברים לתכלס
בחרו צעד קטן, בהתאם לרצון שלכם, שקשוב לעצמכם ומתוך אומדן לקצב שנכון לכם, שאותו אתם יכולים לממש כבר בשבוע הקרוב וכתבו לעצמכם כיצד תעשו את זה
בהצלחה!
מקור הכתבה: